Wat houdt slaapapneu nou eigenlijk precies in, wat zijn de klachten ervan en wat voor invloed heeft het op je leven? In dit blog proberen we je zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vragen zo dat er wat meer duidelijkheid komt rondom deze aandoening.
Wat is slaapapneu precies?
Slaapapneu is een aandoening waarbij je ademhalingsproblemen hebt tijdens het slapen, de adem stokt tijdens de slaap omdat er door de aandoening zuurstof te kort is. Niet bij iedereen die een keer stopt met ademen is de oorzaak meteen slaapapneu, pas bij minimaal 5x per uur met ademstops van langer dan 10 seconden is er sprake van apneu. De oorzaak van deze aandoening is de gebrekkige communicatie tussen de hersenen en de ademhalingsspieren. Deze verloopt niet soepel vandaar dat de adem af en toe kan stoppen, dan uiteindelijk komt er dan toch wel een alarm signaal door naar en de spieren dat er weer geademd moet worden anders zal de persoon stikken natuurlijk.
Wat zijn de gevolgen van slaapapneu
Er zitten een aantal gevolgen aan deze aandoening, hieronder hebben we er een paar voor je op papier gezet.
Vermoeidheid overdag
Door de aandoening is de nachtrust niet optimaal en zal deze dat ook niet snel zijn, dus het komt vaak voor dat de mensen die last van deze aandoening overdag erg vermoeid zijn. Simpelweg natuurlijk gewoon om de reden dat het lichaam s nachts niet de optimale rust krijgt die het nodig heeft.
Concentratiestoornissen
Door de gebrekkige nachtrust lever je overdag een hoop in, omdat je zo moe bent kan het dus voorkomen dat je de volgende dag moeite hebt om je te kunnen concentreren omdat je lichaam en hoofd zo vermoeid zijn.
Slecht humeur
Door de slechte nachtrust krijg je een moe lichaam en een moe brein, dit kan voor een veel korter lontje zorgen of voor een slecht humeur. Dit is niet fijn voor jezelf maar ook zeker niet voor de mensen in je directe omgeving.
Voor meer over slaapapneu kijk dan even op Ruysdael slaapkliniek